'Bij het vaccin worden hoogbejaarden wéér vergeten'

Samenleving
donderdag, 14 mei 2020 om 11:23
90221213 m
Ze hebben de ouderen over het hoofd gezien, zegt Marcel Olde Rikkert hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen tegen NRC. Hij noemt het de „blinde vlek” in de geneeskunde.
Het pandemiebeleid werd, in de hele wereld, vanaf december bepaald door virologen, epidemiologen, infectie-artsen. Olde Rikkert: „Iedereen keek hoopvol naar hen, de eigenaren van het probleem. En zij keken naar het virus, het spannende, nieuwe virus uit China; Hoe zich dat verspreidt en wat het doet met organen. Ze keken níet naar de gastheer, die er het meeste last van heeft: de hoogbejaarde."
Maar inmiddels zijn er 9.053 hoogbejaarden in Nederlandse verpleeghuizen besmet met het virus. 1.696 van hen zijn overleden, meldde beroepsvereniging Verenso woensdag, 1.861 zijn hersteld.
Het oude lichaam functioneert anders dan het jongere, legt Olde Rikkert uit. Naarmate de leeftijd oploopt, worden de vaten nauwer, pompt het hart minder goed, stroomt het bloed minder snel en slijten organen en onderdelen zoals hersens en gewrichten. Gemiddeld hebben tachtigers een lichaamstemperatuur van 35 à 36 graden. Het bloed stroomt moeizamer en dus zijn ze kouwelijk. Als een tachtigjarige 37 graden meet, dan heeft ze koorts als ze normaal gesproken op 35 graden zit.
Ouderen krijgen ook veel vaker een delier, als gevolg van te heftige afweer.
In de coronacrisis keken beleidsmakers volgens Olde Rikkert op dezelfde manier naar iedereen. „Je moet écht anders naar ouderen kijken, ze zitten anders in elkaar.”
En misschien wel het belangrijkst, zegt Olde Rikkert: de verpleeghuizen stonden in maart en april achterin de rij bij de verdeling van de mondkapjes, schorten en brillen. De bulk ging naar de ziekenhuizen. Er was van alles te weinig. Zo weinig dat de richtlijnen van het RIVM erop waren aangepast: ‘verpleeghuispersoneel gaat alleen beschermd te werk wanneer de cliënt besmet is (of daarvan wordt verdacht).’
En zelfs nu wetenschappers wereldwijd zoeken naar een coronavaccin, wordt het oudere lichaam vergeten, zegt Olde Rikkert. „Alle vaccintests worden gedaan op vijftigers! ”
Bron(nen): NRC