Bill Clinton: Veel redenen om optimistisch over de toekomst te zijn

Samenleving
zondag, 23 september 2012 om 16:52
welingelichtekringen header 1
Bill Clinton schrijft een opmerkelijk artikel in onder de titel 'The Case for Optimism'. De oud-president somt vijf gebieden op waar hij onomkeerbare vooruitgang ziet: 'Why the world is getting better all the time'. Clinton, die tien jaar geleden de oprichtte, concludeert: "Vooruitgang verandert het bewustzijn van mensen. Ze worden zich ervan bewust wat je verder kunt veranderen. Het is belangrijk dat bekend wordt wat mensen allemaal voor elkaar krijgen.'
  1. Technologie geeft mensen greep op hun eigen leven. Een smartphone maakt het voor mensen in arme landen mogelijk om te bankieren. En ze krijgen informatie waarover tot voor kort alleen de elite beschikte.
  2. Gezondheidszorg. Clinton ziet in veel landen hoopvolle samenwerking. En over Aids zegt hij: Het perspectief van een aids-vrije generatie is niet langer een droom.
  3. Vrouwen: Nooit eerder kregen in zo veel landen zo veel vrouwen in zo korte tijd zo veel meer kansen op ontplooiing.
  4. Economie: Nooit eerder ontsnapten in zo veel landen zo veel mensen aan armoede.
  5. Gerechtigheid: In de oorlogsgebieden van gisteren (Ruanda, voormalig Joegoslavië) werken partijen nu samen. In veel landen zonder democratie gloort de hoop op een rechtvaardiger samenleving, zie de Arabische Lente.