"Blunder van de eeuw om troepen uit Afghanistan weg te halen"

Samenleving
zondag, 15 augustus 2021 om 10:05
welingelichtekringen header 1
De taliban heeft al diverse grote steden in Afghanistan veroverd en bevindt zich momenteel zo'n 50 kilometer van Kaboel. Het zal niet lang duren voor ook de hoofdstad valt. David Criekemans, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, noemt de beslissing van de Amerikaanse president Joe Biden om alle strijdkrachten uit Afghanistan weg te halen, 'de grootste strategische blunder van deze eeuw.'
“De declaratiepolitiek van Joe Biden heeft ervoor gezorgd dat iedereen beseft dat de Amerikanen en het westen weg zijn en dat China een talibanregime zal tolereren. Het enige wat het westen nu nog kan doen is de wijde omgeving van Kaboel verdedigen om de opmars van de taliban te stuiten, maar ik geloof dat de politieke wil in het westen er ook niet meer is om dat nog te doen”, aldus Criekemans bij HLN.
“De Afghanen beseften door de politiek van Biden dat ze er helemaal alleen voor stonden en dat de taliban een opmars aan het maken waren. Het Afghaanse leger blijkt er dus zelf ook niet meer in te geloven.” Verder is de positie van de president niet meer zo stabiel en is er corruptie in de regering.