Boedapest sluit station om vluchtelingen

Samenleving
door anp
dinsdag, 01 september 2015 om 10:18
boedapest sluit station om vluchtelingen1441096110
Het oostelijke station Keleti in Boedapest is dinsdag volledig gesloten nadat de toestroom van vluchtelingen de afgelopen dagen heeft gezorgd voor chaos op de perrons en bomvolle treinen. De meeste asielzoekers komen naar de Hongaarse hoofdstad om daar over te stappen op treinen naar met name Duitsland. De meeste migranten zijn afkomstig uit Syrië, maar ook komen veel asielzoekers uit Irak, Eritrea en zelfs Balkanlanden.
Honderden migranten wachten dinsdag op en rond het station op hervatting van de treindienst. De politie staat in lijn voor de hoofdingang en roept mensen op te vertrekken. Tot nader order vertrekken en arriveren er geen treinen.
Ook via Tsjechië proberen vluchtelingen Duitsland te bereiken. De Tsjechische politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag zo'n tweehonderd vluchtelingen aangehouden die in treinen vanuit Slowakije en Hongarije Duitsland wilden bereiken. Onder de vluchtelingen zijn volgens een politiewoordvoerder 61 kinderen. De migranten zijn opgevangen in sporthallen in de plaatsen Breclav en Hodonin nabij de grens met Slowakije.
Afspraken
,,Wij houden ons aan de afspraken, ongeacht wat andere landen doen", zei een woordvoerder van de Tsjechische politie. De EU-lidstaat waar een vluchteling arriveert is verantwoordelijk voor de asielprocedure, maar Hongarije en Oostenrijk stuurden vluchtelingen de afgelopen dagen door omdat de druk op stations en aan de grens te hoog werd.
Via Salzburg in Oostenrijk reisden alleen al dinsdagochtend 2000 vluchtelingen per trein naar Duitsland.