CBS: immigratie zorgt voor flinke groei Nederlandse bevolking

Samenleving
door anp
donderdag, 27 oktober 2022 om 00:56
cbs immigratie zorgt voor flinke groei nederlandse bevolking1666825228
De Nederlandse bevolking is in de eerste negen maanden van dit jaar met 191.000 inwoners gegroeid. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de toename vooral door immigratie. Er werden namelijk minder baby's geboren dan in dezelfde periode in 2021, en de sterfte was relatief hoog.
Volgens het statistiekbureau vonden zo'n 318.000 mensen uit het buitenland een nieuw thuis in Nederland. Daarvan kwam ongeveer een derde uit Oekraïne. Vooral in de eerste maanden na de inval van Rusland in februari van dit jaar, kwamen relatief veel mensen vanuit Oekraïne naar Nederland. De meesten van hen vestigden zich in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere. Afgezet tegen het aantal inwoners herbergt de kleine Utrechtse gemeente Renswoude relatief de meeste Oekraïense vluchtelingen. Ook schreven meer mensen uit onder anderen India, Turkije, Syrië en Afghanistan zich in bij een Nederlandse gemeente.
Niet alle immigranten die naar Nederland komen, blijven. Een deel gaat weer terug of vertrekt naar een ander land. Vooral in het derde kwartaal trok de emigratie vanuit Nederland naar het buitenland weer aan. Dit zijn deels vluchtelingen uit Oekraïne die Nederland weer hebben verlaten.
Nadat in 2021 sprake was van een heuse 'coronababyboom' - er werden in tien jaar niet zo veel baby's geboren als vorig jaar - lijkt het aantal geboortes dit jaar af te vlakken. Tegelijk was de sterfte naar verhouding hoog.