'Flexibel mbo in samenwerking met bedrijven'

Samenleving
door anp
maandag, 14 september 2015 om 7:06
flexibel mbo in samenwerking met bedrijven1442207535
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wil dat het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) flexibeler wordt, zodat kan worden ingespeeld op trends en de veranderende arbeidsmarkt. De minister wil ervoor zorgen dat scholen samen met regionale bedrijven en instellingen vakkenpakketten en leertrajecten kunnen samenstellen.
Het is volgens Bussemaker van belang dat de onderwijswereld en het bedrijfsleven beter met elkaar samenwerken. ,,Ontwikkelingen op het gebied van ICT, robotisering en globalisering stellen nieuwe eisen aan werknemers en dus ook aan opleidingen'', aldus de minister maandag. Ze verwacht dat er komende jaren nieuwe beroepen bijkomen ,,die we nu nog niet kennen''.
Nieuwe vakkenpakketten moeten bovendien sneller worden samengesteld, vindt Bussemaker. Het duurt bij scholen nu vaak een aantal jaar voordat er een nieuw vak kan worden gegeven. Dat moet sneller, zodat toekomstige vakmensen beter worden voorbereid op hun werkplek van morgen.
Lectoren
Bussemaker maakte eerder al bekend de richtlijnen bij de mbo-opleidingen flexibeler te maken. Scholen en bedrijven mogen zelf in overleg bepalen op welke dagen studenten naar school gaan en wanneer ze in de praktijk kunnen werken.
Vanaf volgend jaar kunnen mbo's ook lectoren aanstellen die lesgeven en praktijkgericht onderzoek doen. Zo zou er meer kennis beschikbaar komen voor het onderwijs. Bij het hbo kunnen al lectoren worden aangesteld.