Halsema reageert met afschuw op dragen Jodenster bij protest

Samenleving
door anp
maandag, 06 september 2021 om 18:59
halsema reageert met afschuw op dragen jodenster bij protest1630950096
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zegt dat ze "met afschuw" heeft gezien dat tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen zondag op de Dam mensen een gele Jodenster op hun kleding droegen. "Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt", laat ze weten.
De burgemeester roept alle deelnemers aan de demonstratie op afstand te nemen van dit gedrag. "Het onbeschrijflijke leed van onze Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is op geen enkele manier te vergelijken met de problemen die mensen vandaag ondervinden van de coronapandemie", aldus Halsema.
"Ons nationaal monument op de Dam herinnert ons nog elke dag aan deze gitzwarte periode in het verleden. Ik roep iedereen op om respectvol om te gaan met deze historisch beladen plek. Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden."
In Amsterdam kwamen zondag ruim 20.000 mensen af op een protest tegen de coronamaatregelen. Ze verzamelden op de Dam en liepen daarna in een grote optocht door het centrum. Zo'n zestig organisaties waren vertegenwoordigd.