Hennis vertrekt uit Kamer, gaat naar Irak

Samenleving
door anp
zaterdag, 01 september 2018 om 2:17
hennis vertrekt uit kamer gaat naar irak1535762673
DEN HAAG (ANP) - VVD'er Jeanine Hennis-Plasschaert verlaat de Tweede Kamer. Zij gaat dit najaar voor de Verenigde Naties in Irak aan de slag. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.
Hennis zal in Irak leiding gaan geven aan de VN. Ze treedt daarmee in de sporen van voormalig PvdA-leider Ad Melkert die van 2009 tot 2011 dezelfde functie vervulde. Hennis volgt de Slowaak Ján Kubiš op.
Hennis geldt als een vertrouweling van premier Mark Rutte. Zij stond bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer op de tweede plaats van de VVD-lijst. Na de verkiezingen kwam haar naam al snel boven drijven als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Maar die weg eindigde kort voor het aantreden van het kabinet-Rutte III.
Ze nam begin oktober als minister van Defensie de verantwoordelijkheid op zich voor een ongeval in Mali waarbij twee militairen omkwamen en een derde zwaargewond raakte. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) was eerder met een heel kritisch rapport gekomen over het ongeluk.
Na haar aftreden besloot ze wel in de Tweede Kamer te blijven zitten. Ze was met bijna 150.000 voorkeurstemmen gekozen. Daar hield de 45-jarige Hennis zich bezig met de Rijksbegroting en internationale financiën. Haar naam dook onlangs nog wel op in het rijtje mogelijke kandidaten voor het burgemeesterschap van Amsterdam. RTL Nieuws meldde eind juni al dat ze kandidaat was voor de VN-post in Irak.
De geboren Limburgse maakte carrière in Brussel en zat van 2004 tot 2010 in het Europees Parlement. Daarna haalde de VVD haar naar Den Haag. Twee jaar later volgde de beloning en werd ze de eerste vrouwelijke minister van Defensie.
Het is de tweede prominente VVD'er die deze week bekend maakt de Kamer te verlaten. Donderdag liet buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke weten dat hij opstapt vanwege een ,,ongelijkwaardige" relatie met een fractiemedewerker in 2013.