Trump mag niet zomaar moslims weigeren

Samenleving
door anp
zaterdag, 23 december 2017 om 2:05
inreisverbod trump toch weer onder druk1513991773
Het Hof van Beroep van San Francisco heeft vrijdag geoordeeld dat het laatste inreisverbod van president Donald Trump niet zou moeten gelden voor mensen die een sterke band hebben met de Verenigde Staten.
Het gaat dan om mensen uit zes overwegend islamitische landen die bijvoorbeeld familieleden heeft wonen in de VS. Het regionale Hof van Beroep is een van twee gerechtshoven dat de derde versie van het inreisverbod tegen het licht houdt. Het Hof stelt dat het verbod in stand mag blijven voor mensen die geen relatie hebben met personen of bedrijven in de VS. Zodra het Hof van Beroep in Richmond het inreisverbod heeft behandeld zal het weer worden voorgelegd aan het Hooggerechtshof.
Het Supreme Court oordeelde begin deze maand dat het verbod volledig kan worden geëffectueerd. Nu het Hof van Beroep in San Francisco niet akkoord is met alle punten van het inreisverbod is het afwachten wat het beroepshof in Richmond doet en wat het Hooggerechtshof vindt van de motivatie van het Hof van Beroep. De inperking van Trumps inreisverbod zou eventueel pas ingaan als het Supreme Court meegaat in het oordeel van het beroepshof.
Het meest recente inreisverbod treft inwoners van Iran, Syrië, Tsjaad, Somalië, Libië en Jemen. Bovendien zijn mensen met de Noord-Koreaanse nationaliteit niet welkom en een aantal regeringsfunctionarissen uit Venezuela. De regering-Trump wil met de maatregel de terreurdreiging voor de VS verminderen. De betreffende landen voldoen niet aan de Amerikaanse veiligheidseisen om visa te kunnen verstrekken.