Italiaanse maffia is hier bijzonder welkom

Samenleving
door Admin
zondag, 23 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Jarenlang kwamen we graag voor een bordje pasta of een broodje mortadella bij Le Delizie op de Amsterdamse Vijzelgracht. We werkten in de buurt en het was er tussen de middag goed toeven. Aan de overkant van de straat ligt het Frans cultureel centrum, Maison Descartes, en toen de aldaar voortreffelijke keuken de deuren sloot, zagen we ook het Franse personeel rond het middaguur de straat oversteken - altijd een goed teken als Fransen een in hun ogen uitheems restaurantje goedkeuren.
En verdomd, even later kreeg je Le Delizie II, nog dichter in de buurt van ons kantoor, dus hoe goed kon je het hebben? Het is een verdeeld genoegen om te lezen dat Le Delizie wel erg vaak voorkomt in het nieuw verschenen 'De Italiaanse maffia in Nederland' van 2 onderzoeksjournalisten, Stan de Jong en Koen Voskuil. Geen wonder want de eigenaar van deze ronduit sympathieke zaakjes, Alduino Giannotta, stond de afgelopen jaren niet alleen in de pasta te roeren, maar was ook om de haverklap even de zaak uit om de partijen coke van a. naar b. te vervoeren en zijn Italiaanse vrienden die hier druk mee waren op allerlei manieren van dienste te zijn.
In het boek van De Jong en Voskuil lezen we en detail hoe de Italiaanse boefjes zich hier in Nederland vestigden en het zich aan niets gelegen lieten liggen. Een moord hier, een stel hoeren daar; werk en ontspanning wisselen elkaar op een simpele manier af en het moet gezegd: de politie zit ze maar zelden dwars, zodat er een hele goede reden is om in dit land een netwerk op te bouwen van Zuid-Italiaanse gangsters en hier ook te blijven.
De maffia is in de polder gearriveerd en als het even tegenzit, gaan de gangsters hier nooit meer weg. 'De Italiaanse Maffia in Nederland' is een bijzonder boek - met een inhoud die bij vlagen onthutsend is.
Bron(nen): Nieuw Amsterdam