Links blok wil niet met VVD'er Hermans praten over begroting

Samenleving
door anp
maandag, 20 september 2021 om 17:50
links blok wil niet met vvder hermans praten over begroting1632154393
PvdA en GroenLinks willen niet met VVD'er Sophie Hermans onderhandelen over aanpassingen van de begroting voor volgend jaar. "Als de VVD wil onderhandelen dan kan dat, dan moeten ze ons uitnodigen voor de formatie", liet Jesse Klaver (GroenLinks) maandag weten.
Dit weekend maakten VVD, CDA en D66 bekend dat Hermans namens hen gaat praten met beide linkse partijen en ChristenUnie over de begroting. Die wordt dinsdag gepresenteerd, maar Hermans zou moeten kijken of er met de drie partijen overeenstemming kan worden bereikt over de aanpak van "grote vraagstukken".
De PvdA en GroenLinks komen met eigen voorstellen om de begroting aan te passen, zei Klaver. "Wij willen voorkomen dat het een verloren jaar wordt, dat 2022. En daar lijkt het nu wel op met die falende formatie", verklaarde fractievoorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA.
Beide linkse partijen werken bij de formatie nauw samen en willen alleen samen in een kabinet stappen. Dat wil D66 graag, maar VVD en CDA weigeren dit. Zij willen alleen met PvdA óf met GroenLinks onderhandelen over de formatie. Daardoor zijn de gesprekken over de formatie van een meerderheidskabinet vastgelopen. Informateur Johan Remkes probeert nu een minderheidscoalitie te formeren.