Merkel waarschuwt voor toenemende Jodenhaat

Samenleving
door anp
vrijdag, 09 november 2018 om 14:27
merkel waarschuwt voor toenemende jodenhaat1541770815
BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gewaarschuwd voor toenemende Jodenhaat in Duitsland. Ze wil dat er resoluut wordt opgetreden tegen racisme, xenofobie en uitsluiting. Merkel sprak vrijdag tijdens de herdenking van de Kristallnacht, die tachtig jaar geleden plaatsvond.
,,In Duitsland is weer een bloeiende Joodse samenleving'', aldus Merkel. ,,Maar tegelijk zijn we getuige van een zorgwekkend antisemitisme dat het Joodse leven in ons land en in andere veilig geachte delen in de wereld bedreigt.''
In het bijzonder noemt ze de aanval in augustus op een joods restaurant in Chemnitz. Bij protesten in de Oost-Duitse stad gooiden neonazi's stenen, flessen en een afgezaagde stalen pijp naar het restaurant. Merkel zegt dat de aanval doet denken aan het begin van de Jodenvervolging in de jaren dertig.
Tijdens de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland Joden en hun bezittingen aangevallen. Naar schatting 7500 winkels en bedrijven, 1400 synagogen en andere gebouwen moesten het ontgelden.