Migrantenkampen bij grens tussen Polen en Belarus ontruimd

Samenleving
door anp
donderdag, 18 november 2021 om 18:05
migrantenkampen bij grens tussen polen en belarus ontruimd1637255571
De Belarussische autoriteiten hebben de twee grootste migrantenkampen aan de grens met Polen ontruimd. Dat bevestigt de Poolse grenswacht, die stelt dat de mensen die in de kampen verbleven waarschijnlijk door Belarus zijn ondergebracht in een nabijgelegen magazijn. Datzelfde meldde staatspersbureau Belta eerder op de dag.
Volgens een woordvoerder van de Poolse grenswacht loopt het duidelijk leeg in het grensgebied, maar zijn er nog steeds groepen migranten die op andere plekken de oversteek willen maken. De afgelopen weken hebben honderden mensen dagelijks geprobeerd Polen te bereiken bij de zwaarbewaakte grens. Daarbij raakten zij regelmatig slaags met de duizenden militairen die door Warschau naar de grens zijn gestuurd.
Europese landen beschuldigen het regime van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko ervan een migrantencrisis te orkestreren, uit vergelding voor Europese sancties. Mensen konden zonder problemen naar het land vliegen, maar stuitten in de vrieskou bij de bosrijke grens met Polen op militairen en prikkeldraad. Zeker tien migranten zouden zijn overleden.
De ontruiming van de migrantenkampen volgt op intensief en ongebruikelijk diplomatiek overleg. De Duitse bondspresident Angela Merkel belde deze week twee keer met Loekasjenko, die normaal gesproken wordt gemeden door Europese leiders.
Volgens Belarus zijn er nu zo'n 7000 migranten in het land. De regering stelt voor dat er 5000 teruggaan naar hun land, en dat de EU er 2000 opneemt. De Duitse regering reageerde echter "niet te buigen voor de druk" en geen migranten op te nemen. De Europese Commissie stelde eerder dat er niet met Loekasjenko onderhandeld kan worden over de situatie van de mensen aan de grens.
Eerder donderdag haalde Irak honderden landgenoten op uit Belarus. Zij gaan vrijwillig terug, omdat het ze niet lukt Polen binnen te komen en daarmee de Europese Unie te bereiken. Een toestel van Iraqi Airways nam zo'n 400 migranten mee naar Erbil en Bagdad.