Ook Duitse ziekenhuizen liggen vol

Samenleving
vrijdag, 05 november 2021 om 7:14
anp 409400963
De situatie in de Duitse ziekenhuizen verslechtert snel, schrijft de Suddeutsche Zeitung. Vooral in Zuid-Duitsland is de rek er uit. Donderdag lagen er 521 coronapatiënten op de Beierse intensive care-afdelingen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als twee weken geleden en ruim 60 meer dan dinsdag. 281 mensen kregen invasieve beademing. Landelijk waren er nog maar 119 "Covid-specifieke intensive care-bedden" vrij - dit zijn bedden die zijn uitgerust met ventilatoren voor ernstig zieken.
Het nijpende personeelstekort in de klinieken zorgt ook in Duitsland voor extra problemen. Op veel plaatsen zijn doktoren en verpleegsters opgebrand omdat ze amper tijd hadden om te herstellen van de laatste golven. De situatie wordt verergerd door het feit dat een deel van de specialisten zelf besmet is met Corona en in quarantaine moet. Op sommige plaatsen ontbreken tientallen geschoolde medewerkers. Het resultaat: beperkte mogelijkheden om nieuwe patiënten aan te nemen.
Veel politieke partijen in Nederland denken dat de volle ziekenhuizen een typisch Nederlands probleem is. Dat is het niet. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is de situatie nijpend.