'Patiënt uit kliniek die sociotherapeute doodstak moordde ook al in Nigeria'

Samenleving
donderdag, 24 november 2022 om 9:03
anp 457379313
De patiënt uit de kliniek Veldzicht die op 5 november een sociotherapeute doodstak en twee vrouwelijke collega’s met een mes verwondde, was een Nigeriaan die in zijn eigen land werd verdacht van in ieder geval één moord. De man was al dagenlang labiel en wist op de fatale dag in een kantoor een mes te bemachtigen, schrijft het Dagblad van het Noorden.
Dat blijkt volgens de krant uit gesprekken met medewerkers uit de kliniek, bronnen rond het onderzoek naar het steekdrama en andere betrokkenen. De man was vanuit Nigeria, via Italië naar Nederland gekomen. Omdat hij in Italië asiel had aangevraagd, zou de man volgens de Dublinverordening terug worden gestuurd naar dat land. Maar door de coronapandemie, zo melden de bronnen, waren reisbewegingen beperkt en bleef hij hier, waarna automatisch de asielprocedure werd begonnen wegens het overschrijden van een termijn.
Uit antecedentenonderzoek bleek dat de man in Nigeria verdacht werd van zeker een levensdelict. Hij belandde in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht omdat er sterke aanwijzingen waren voor de noodzaak van psychische hulp.