Ploumen haalt hard uit naar Hoekstra: Hij moet stoppen met schijnbewegingen in formatie

Samenleving
door anp
donderdag, 03 juni 2021 om 11:54
ploumen hoekstra moet stoppen met schijnbewegingen in formatie1622714171
Dat de formatie vastloopt en de partijen te weinig vooruitgang boeken met de eerste plannen voor de komende kabinetsperiode, ligt volgens PvdA-leider Lilianne Ploumen vooral aan Wopke Hoekstra, de voorman van het CDA. "De laatste dagen ging het bij anderen vooral over wat ze niet wilden, allerlei schijnbewegingen", zegt Ploumen over Hoekstra.
Ploumen ging donderdagochtend in haar eentje langs bij informateur Mariëtte Hamer. Ze heeft toen benadrukt dat de gesprekken wat haar betreft "over de inhoud" moeten gaan. Die inhoud heeft vooral betrekking op het plan om Nederland uit de coronacrisis te loodsen. Maar Hamer moet ook op zoek naar welke partijen straks de beoogde nieuwe coalitie gaan vormen. Dat proces wil nog niet opschieten. CDA-leider Hoekstra zei deze week nog dat samenwerking met PvdA én GroenLinks bepaald niet zijn voorkeur geniet. Die partijen houden elkaar juist vast in het proces.
"Het gaat natuurlijk ook over Wopke Hoekstra: houd op met deze schijnbewegingen", zegt Ploumen na afloop van haar gesprek tegen de pers. "Hoekstra zegt steeds 'vooruit met de geit', maar ik laat het aan jullie verbeelding of die geit ook onderweg is."
Ze verbaast zich er ook over dat Hoekstra de verschillen benadrukt tussen CDA enerzijds en PvdA en GroenLinks anderzijds, terwijl zijn partij wel in Brabant samenwerkte met Forum voor Democratie. "Dat deden ze zó", verzucht de sociaaldemocraat.
"Natuurlijk zijn er verschillen tussen de partijen. Maar als je niet wil praten, niet écht wil praten over hoe kom je nou tot een oplossing, dan worden er geen huizen gebouwd", aldus Ploumen. Er zijn genoeg thema's waar de partijen mee aan de slag moeten, benadrukt zij. "De stikstofcrisis is onder ons, de klimaatcrisis. Kinderen in sommige wijken hebben gewoon geen leraar voor de klas!"