President Ramaphosa herkozen en gaat verder met brede coalitie

Samenleving
door anp
vrijdag, 14 juni 2024 om 23:25
anp140624232 1
KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft zoals verwacht president Cyril Ramaphosa met een grote meerderheid herkozen als staatshoofd. Ramaphosa van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kreeg ook brede steun buiten zijn eigen ANC dat 159 van de 400 zetels heeft. Bij de verkiezingen eind mei verloor het ANC voor het eerst in 30 jaar zijn meerderheid.
Het ANC wil daarom nu met een brede regeringscoalitie verder en volgens kopstukken van de partij werkt een reeks politieke partijen hier aan mee. Ze spreken over een regering van nationale eenheid. Ook de voormalige oppositiepartij DA (Democratische Alliantie) stapt in de coalitie. De alliantie is met 87 zetels de tweede partij van het land. De meeste van de achttien partijen in het parlement steunen een regering van nationale eenheid aangevoerd door het ANC, aldus zegslieden van de partij van Ramaphosa.
De nieuwe en linkse partij MK, geleid door de met het ANC gebrouilleerde ex-president en voormalig ANC-leider Jacob Zuma, en de extreemlinkse Economische Vrijheidsstrijders (EFF) doen niet mee aan de coalitie. Ze hebben samen ongeveer een kwart van de stemmen gekregen.
De 71-jarige Ramaphosa is sinds 2018 president. Hij volgde toen Jacob Zuma op die om corruptieschandalen moest aftreden.