Prikspijt woord van het jaar 2021

Samenleving
door anpdinsdag, 21 december 2021 om 5:14
prikspijt woord van het jaar 20211640060211
Het woord prikspijt is gekozen tot het woord van het jaar 2021. De term kreeg 82,2 procent van de stemmen en kreeg daarmee de voorkeur boven woonprotest (3,7 procent) en wappiegeluid (3,6 procent), maakte Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale bekend.
Van Dale omschrijft prikspijt als spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte.
Veel van de vijftien genomineerde woorden dit jaar hadden te maken met de gevolgen van de coronacrisis, zoals prikspijt, prikpolarisatie, vaccinatievoordringer, wappiegeluid, boosterprik. Naast de al genoemde vijf waren dat ook nog deltavariant, doorbraakinfectie en QR-samenleving en pandemocratie.
Andere genomineerde woorden waren finfluencer, gevoeligheidslezer, grotsyndroom, intimiteitsvacuüm, memeaandeel en woonprotest. Mensen konden ook zelf woorden insturen waarvan ze vonden dat die kans moesten maken op de titel.
In totaal werd er bijna 49.000 keer gestemd op de vijftien woorden die Van Dale had genomineerd voor de verkiezing. Vorig jaar werd het woord anderhalvemetersamenleving gekozen tot woord van het jaar. Het jaar ervoor ging de titel naar het woord boomer.