PVV'ers geven Wilders toch nog laatste kans

Samenleving
door anp
zaterdag, 22 maart 2014 om 2:00
welingelichtekringen header 1
Waar het eerder op de avond nog zeker was dat het grootste deel van de PVV-fractie van de Provinciale Staten van Flevoland en bijna alle PVV-raadsleden van de gemeente Almere zouden breken met de partij, lijken ze daar toch weer van terug te komen. Zij geven Geert Wilders nog een kans om afstand te nemen van zijn afspraken over Marokkanen van woensdag.
Dat heeft Statenlid Chris Jansen vrijdagnacht gezegd. ,,Zowel met de acht raadsleden als met de vier Statenleden is vrijdagavond afgesproken dat zij uit de partij zouden stappen. Dat ze dan nu de bal weer bij Wilders leggen nu het nieuws naar buiten komt, is jammer'', aldus een teleurgestelde Jansen.
Vrijdagavond laat maakten de Statenleden Joram van Klaveren, Gerben Laagland, Willem Boutkan en Irene Joosse met een verklaring via het ANP bekend dat ze achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders ,,niet het onze'' is.
Reactie Wilders
Volgens Chris Jansen, het Statenlid dat de partij samen met Jasper Kok wel trouw blijft, betekende dit dat ,,zij zich alle vier afscheiden en dat zij alleen of als groep verder zouden gaan''. Later op de avond ontkenden zij dit en lieten ze weten het af te laten hangen van de reactie van Wilders.
Ook in de Almeerse gemeenteraad maakten acht van de negen raadsleden in eerste instantie bekend op te stappen. Wederom zou alleen Jansen als raadslid overblijven. Maar ook deze acht PVV'ers besloten later dat deze keuze minder definitief is dan eerder op de avond was afgesproken en Jansen dus naar buiten bracht.
Voor Statenlid Jansen is het ,,zo klaar als een klontje'': ,,Ze wisten op voorhand dat er druk zou worden uitgeoefend als dit naar bekend zou worden. Nu geven ze Wilders toch nog een kans. Maar hij gaat hoe dan ook geen afstand nemen van zijn uitspraken.''