'Rusland stapte niet over eigen schaduw heen'

Samenleving
door anp
donderdag, 30 juli 2015 om 1:17
rusland stapte niet over eigen schaduw heen1438212737
,,Rusland is blijkbaar niet bereid om over de eigen schaduw heen te stappen.'' Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag na de stemming in de VN-Veiligheidsraad over de oprichting van een MH17-tribunaal. Rusland was de enige die tegenstemde, waardoor het plan van tafel werd geveegd. Koenders vond de beslissing van de Russen ,,betreurenswaardig''.
Met het veto van Rusland komt er definitief geen VN-tribunaal voor het berechten van de daders die vlucht MH17 neerhaalden boven Oost-Oekraïne. Nederland kijkt nu samen met de andere landen in het onderzoeksteam naar mogelijkheden om de daders alsnog voor een rechter te krijgen. ,,Er zijn nog meerdere opties voor vervolging, zowel op internationaal als nationaal niveau'', aldus Koenders.
De minister zei voor ,,de Koninklijke weg'' te hebben gekozen. ,,Deze optie had onze voorkeur, omdat dit zorgt voor breed internationaal draagvlak voor het vervolgingsproces. Ook is het de beste garantie voor medewerking van alle landen, bijvoorbeeld bij uitlevering.''
Volgens Rusland zou de oprichting van een tribunaal te vroeg zijn, omdat het gerechtelijk onderzoek nog niet is afgerond. Ook noemden de Russen een tribunaal contraproductief. Volgens Koenders zijn die argumenten allemaal weerlegd. De ramp is een jaar geleden en het onderzoek is bijna afgerond, liet de minister weten.
,,De weg naar vervolging van de daders van MH17 eindigt niet bij dit veto van vandaag'', aldus Koenders.