Rutte maakt Obama (misschien) aan het lachen

Samenleving
door Gerard Driehuiswoensdag, 30 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Premier Rutte maakt grapjes met de Amerikaanse president Barack Obama in het Oval Office in het Witte Huis. „Ik ben hier om over drie dingen te praten: banen, banen, en banen”, zei Rutte gisteren bij het bezoek van de Nederlandse delegatie. Beide heren leken het voor het oog van de camera goed met elkaar te vinden. 'Ik maak me zorgen over de situatie in Europa en ben geïnteresseerd in wat Mark daarover te zeggen heeft.' Al snel na het begin van hun ontmoeting op het Witte Huis begint de Amerikaanse president Obama premier Rutte bij zijn voornaam te noemen. Maar tegelijkertijd laat hij er geen misverstand over bestaan: er moet snel een oplossing komen voor de eurocrisis.
De twee leiders prijzen elkaar uitbundig tegenover de pers in het Oval Office, vlak voordat hun besprekingen zullen beginnen buiten het licht van de camera's. Volgens Obama is Nederland 'een belangrijke stem' in het eurodebat. Hij zegt dat er 'geen sterkere bondgenoot dan Nederland' is. Hij noemt daarbij de Nederlandse militaire bijdragen in Afghanistan en Libië.
Ook zegt Obama gehoord te hebben dat Nederland 'een prachtig land is met aardige mensen' dat hij graag eens wil bezoeken. Rutte reageert blij verrast en zegt dat Nederland hem graag welkom heet, maar durft de naam Barack nog niet in de mond te nemen. In totaal sprak Rutte vijftig minuten met Obama, wat meer dan het half uur dat was voorzien. „Je kunt in die tijd echt veel doen. En we zijn alle twee snelle praters”, aldus Rutte na afloop. Veel ruimte voor luchtige zaken was er niet. De crisis in de euro-sector staat centraal in de ontmoeting. De Amerikaanse president vreest dat de euromalaise naar de VS overslaat en wil dat Europa meer doet om de crisis te bezweren. Hij prees Nederland als een land dat constant boven zijn gewicht presteert.