Traditioneel Chinees gerecht: eieren gekookt in urine van jongetjes

Samenleving
vrijdag, 26 november 2021 om 10:30
anp 328008776
Modder gooien, wormen eten, China heeft meerdere vreemde jaarlijkse tradities, maar eentje spant toch wel de kroon: in het voorjaar eten inwoners van de stad Dongyang eieren die zijn gekookt in de urine van jongens.
Al sinds jaar en dag wordt het gerecht verkocht als 'maagdelijke jongenseieren'. Sinds 2008 is het bijzondere hapje zelfs cultureel werelderfgoed. Veel inwoners geloven dat de eieren je lichaam energie geven, de bloedcirculatie verbeteren en een zonnesteek helpen voorkomen. En ze zijn een koopje: een ei kost slechts 25 cent, inclusief urine.
Emmers in basisscholenDoor heel Dongyang, een stad met zo'n miljoen inwoners wordt elke dag verse urine ingezameld in emmers die in de hal staan van basisscholen. Jongens onder de 10 moeten daarin hun plasje doen.
Chinese medici zijn verdeeld over de vermeende voordelen van het drinken van urine. De moderne geneeskunde ziet er in elk geval geen heil in, maar daar denken de locals van Dongyang anders over. Ze prijzen de eieren en noemen ze 'de smaak van de lente'.
Hoe de eieren worden bereid? Doordrenk ze eerst met urine en breng ze aan de kook. Haal de eieren uit het vocht, pel ze en leg ze dan terug in de pan om ze nog een dag te laten pruttelen. De bijzondere marinade geeft het eiwit een lichtgouden kleur, terwijl het eigeel groen kleurt. Ook krijgen ze een zilte smaak. "Ze smaken een beetje naar urine, maar niet te veel," zegt de 39-jarige Wu Bei tegen The New York Times. "Het is heerlijk."