Trouwen met je neef

Samenleving
door Admin
donderdag, 26 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
"It's wrong, it's taboo, nobody does that." Dat kreeg Shane Winters van haar moeder te horen toen ze zei dat ze wilde trouwen met de man van wie ze het meest hield, van haar neef.
Vandaag brengt The New York Times een uitgebreid artikel over liefde binnen de familie. Zeker, het is taboe en soms zelfs verboden, maar volgens de krant komen steeds meer mensen naar buiten met hun partner die ze in de eigen familie hebben gevonden, ondermeer dankzij het web waar soortgenoten elkaar ontmoeten op Cousincouples.com
Angst voor misvormde kinderen blijkt eigenlijk ongegrond; onderzoek naar deze kwestie wijst dikwijls op uitkomsten die geen gelijke tred houden met de cliches die hieromtrent de ronde doen: de kans op afwijkingen is zo'n 2 procent hoger dan bij stellen die geen bloedband hebben.
Overigens is huwen met je familie vrij gangbaar voor wie iets verder om zich heen kijkt. Ongeveert 10 procent van de wereldbevolking trouwt met neef of nicht, of zelfs met een nog nabijer familelid. In veel moslimlanden bijvoorbeeld wordt hiermee veel minder bekrompen omgegaan dan gangbaar is in dit deel van de wereld. Maar dat is dus vaak ver weg, in een land als de VS is huwem met je familie wel degelijk gecompliceerd.
De moeder van de eerder genoemde Shane Winters vertelt de NYT dat ze toch wel is geschrokken van de reacties toen ze vertelde dat haar dochter met haar neef ging trouwen. "Het is makkelijker om te zeggen dat je een lesbische dochter hebt," zegt ze nu. En de angst blijft springlevend dat ze als een outcast wordt behandeld en dat er achter haar rug om heel wat wordt afgelachen.