'Trump sprak met adviseurs over gratie voor zijn kinderen'

Samenleving
door anp
woensdag, 02 december 2020 om 3:00
trump sprak met adviseurs over gratie voor zijn kinderen1606876576
De scheidende Amerikaanse president Donald Trump heeft met zijn adviseurs gesproken over het preventief verlenen van gratie aan zijn kinderen Donald junior (42), Ivanka (39) en Eric (36) en aan zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani, meldt The New York Times op basis van twee ingewijden. Ook zou Trump er vorige week met Giuliani over hebben gesproken.
De president, die afgelopen maand de verkiezingen verloor van zijn Democratische uitdager Joe Biden, zou bang zijn dat hij en zijn familieleden na zijn aftreden het ministerie van Justitie achter zich aankrijgen. De gangen van Donald junior werden eerder al eens nagegaan door speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek deed naar vermeende samenzwering in 2016 tussen Trumps campagneteam en Rusland. Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner loog tegen de federale autoriteiten over zijn contacten met buitenlanders om geheime informatie te kunnen inzien.
Waarom president Trump zich zorgen maakt om zijn kinderen Ivanka en Eric is onduidelijk, hoewel een aanklager in Manhattan strafrechtelijk onderzoek doet naar het familiebedrijf van de Trumps, waarin de twee ook functies hebben. Ook de bron van dreiging voor advocaat en gewezen burgemeester van New York, Rudy Giuliani, is onduidelijk. Hij werd eerder door aanklagers onderzocht vanwege zijn zaken in Oekraïne en zijn rol in het ontslag van de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Marie Yovanovitch. Die affaire stond centraal in de impeachmentzaak tegen Trump, dit voorjaar.
Trump heeft zijn presidentiële bevoegdheid om gratie te verlenen al meermaals gebruikt om politieke bondgenoten uit de brand te helpen. Vorige week verleende hij gratie aan zijn oud-adviseur Michael Flynn, die in de gevangenis zat sinds hij had bekend dat hij tegen de federale politiedienst FBI heeft gelogen, toen die onderzoek deed naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.
Eerder verleende Trump gratie aan zijn voormalig politiek medewerker Roger Stone, die voor zeven misdrijven was veroordeeld waaronder het afleggen van valse verklaringen tegenover een parlementaire commissie en een poging om een getuige te beïnvloeden. Een gratiebesluit van de president vrijwaart iemand van vervolging onder het federaal strafrecht. Strafzaken onder het recht van afzonderlijke staten, vallen echter buiten de reikwijdte van een gratiebesluit.