Tweede Kamer praat over verdere versoepelingen coronaregels

Samenleving
door anp
donderdag, 03 juni 2021 om 5:13
tweede kamer praat over verdere versoepelingen coronaregels1622690429
De Tweede Kamer zal donderdag naar verwachting ruime steun geven aan de versoepelingen die zaterdag 5 juni ingaan. Het demissionaire kabinet besloot vorige week de derde stap van het openingsplan vier dagen te vervroegen, omdat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen snel afneemt. Om die reden wil het kabinet ook versoepelingen die aanvankelijk stappen vier en vijf zouden zijn gelijktijdig eind juni in laten gaan.
De PVV wil niet wachten en vindt dat alle maatregelen nu van tafel moeten. "Alle seinen staan nu op groen, van ziekenhuisopnames tot vaccinaties van ouderen en kwetsbaren. Dus ik wil graag dat we nu meteen al onze vrijheden terugkrijgen en niet per 1 september zoals minister Hugo de Jonge zei", aldus PVV-leider Geert Wilders.
De SP vindt niet dat versoepelingen nog sneller moeten worden doorgevoerd om te voorkomen dat dezelfde fouten worden gemaakt als vorig jaar. SP-Kamerlid Peter Kwint wil verder in het debat aansturen op een onderzoek van de Rekenkamer naar de inkoop van beschermingsmiddelen tijdens de crisis.
Op zich vindt de partij het niet erg dat er flink is betaald, omdat de nood toen hoog was en het zorgpersoneel beschermd moest worden. Maar Kwint is wel benieuwd naar mogelijke woekerwinsten die zijn gemaakt door aanbieders. Hij denkt niet dat CDA-lid Sywert van Lienden de enige leverancier is die miljoenen heeft verdiend met mondkapjes. Over Van Lienden is ophef ontstaan, onder meer omdat hij had gezegd dat hij het zonder winstoogmerk zou regelen.
De PvdA zal erop aandringen de vaccinatiebereidheid verder te verhogen. Het halen van een prik kan nog toegankelijker worden gemaakt voor veel mensen, denkt de partij. Ook willen de sociaal-democraten dat het kabinet zich al voorbereidt op de volgende fase van de coronapandemie.
Vanaf zaterdag krijgen horeca en de winkels meer mogelijkheden om klanten over de vloer te hebben. Ook mogen mensen weer meer binnen sporten en gaan de middelbare scholen volledig open.