Uitzicht op zee

Samenleving
door Admin
dinsdag, 02 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Terwijl grote delen van de Vendée nog onder water staan, is de vraag of Frankrijk slachtoffer is geweest van een natuurramp of ook nog van iets anders. Allereerst liet de natuur zich van z'n beste kant zien: de combinatie storm, regen, nacht en hoog water was op zich al reden tot zorg. Maar daar kwamen nog enkele, factoren bij die in de sfeer van menselijk handelen liggen.
Want op meerdere plaatsen in de Vendée en de Charente-Maritime hebben de dijken het begeven. En volgens menige deskundige waren die dijken deels stokoud (uit de Napoleontische tijd) en slecht onderhouden. En daar komt nog iets bij. In Frankrijk wordt op grote schaal gebouwd op plekken die makkelijk onder water lopen. Ook landinwaarts is dat het geval met als gevolg dat een enkele keer een rivier buiten zijn oevers treedt en een halve binnenstad wordt meegesleurd (Vaison-la-Romaine, 1992).
Iets soortgelijks was nu aan de Atlantische kust (ook) aan de hand. In heel Frankrijk heb je volgens Libération 27.000 km2 die 'inondables' zijn; dat zijn plekken langs de kust die makkelijk onder water komen te staan.
Dat zijn dikwijls mooie locaties- met uitzicht op zee. Die zich goed laten verkopen voor de bouw van een fraai huis...
Bron(nen): Libération