Vluchtelingen niet langer permanent in België

Samenleving
door anp
vrijdag, 18 december 2015 om 6:15
vluchtelingen niet langer permanent in belgie1450416994
Mensen die in België de status vluchteling krijgen, mogen daar niet langer permanent blijven. De regering voert vrijdag een hervorming door om het verblijfsrecht voor vluchtelingen in lijn te brengen met de rest van de Europese Unie, meldde de krant De Tijd.
Vluchtelingen krijgen aanvankelijk een verblijfsvergunning van vijf jaar, maar die kan worden ingetrokken als de situatie in het thuisland van de vluchteling weer leefbaar is. De vluchteling moet dan weer terug, tenzij duidelijk is dat hij of zij 'verankerd' is in de Belgische samenleving.
Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen (CVGS) kan de verblijfsvergunning van vijf jaar verlengen als de situatie in het thuisland niet verbeterd is. Nareizende familieleden krijgen verblijfsrecht dat net zo lang geldig is als die van de vluchteling. Als de familie dus een jaar later komt, hebben ze recht op vier jaar verblijf in België.
De termijn waarin de Belgische autoriteiten beslissen of familieleden naar België worden gehaald is verlengd van zes naar negen maanden.