Waarom het wél erg is als je vakantie niet doorgaat

Samenleving
woensdag, 13 mei 2020 om 10:16
hh 407894601
Natuurlijk, ook in je achtertuin is het goed toeven, het is beter voor het milieu als je thuisblijft en er zijn veel ergere dingen in de wereld, maar toch: het is jammer dat je vakantie niet doorgaat, want vakantie is goed voor een mens.
Schoonmaakhulp door het hoofdDaarover zegt hoogleraar sociale psychologie Ap Dijksterhuis in de Volkskrant: "We kunnen niet zonder vakanties. Burn-out is volksziekte nummer één. Je moet periodiek even vrij zijn en weggaan uit je vertrouwde omgeving. Vakantie is als een schoonmaakhulp door het hoofd." De hoogleraar vervolgt: "Voorpret over vakantie is heel belangrijk. Het leven wordt gewoon leuker, het getuigt van optimisme."
Onthechten en ontspannenJessica Bloom, onderzoeker aan de universiteiten van Groningen en het Finse Tampere weet ook dat vakantie meer is dan een leuk tijdverdrijf. Aan de hand van het wetenschappelijke Dramma-model noemt ze zes belangrijke aspecten van vakantie: Detachment (onthechting), Relaxation (ontspanning), Autonomy (autonomie), Mastery (nieuwe uitdagingen aangaan of dingen leren), Meaning (iets betekenisvol doen) en Affiliation (verbondenheid).
Extra belast"Deze zes aspecten spelen een rol bij de invulling van je werk, je hobby's en je vrije tijd," zegt Bloom. "Het kan natuurlijk zijn dat je werk veel nieuwe uitdagingen biedt en je veel vrijheid hebt in wat je doet. Maar dan nog heb je vrije tijd en vakantie hard nodig. Ik schrik van al die mensen die redeneren: we kunnen door de coronacrisis niet reizen, dus ik neem geen vakantiedagen op, want dat is zonde."
Bloom vindt dat gevaarlijk. "Veel mensen werken thuis, minder ergonomisch dan op je werk. We maken ons zorgen als gevolg van de overdaad aan coronanieuws. We zijn extra belast, omdat de kinderen veel thuis zijn. Des te meer reden om vakantie te nemen."
AdviesGooit de coronacrisis echt roet in je paella of pizza dan heeft Dijksterhuis nog wel een advies: "Ga thuis op zoek naar het andere. Lees reisboeken, dat kan ook een gelukzalig gevoel oproepen." De hoogleraar citeert Godfried Bomans: "De kunst van te leven is thuis te zijn alsof men op reis is. Want wanneer we op reis zijn, staat ons leven in het teken van dagelijkse verwondering."