Waarom we moeten stoppen met het verzetten van de klok

Samenleving
zaterdag, 29 oktober 2016 om 12:52
welingelichtekringen header 1
Het zal je vast niet zijn ontgaan: de klok gaat vannacht weer een uur terug. Maar wie zit er eigenlijk nog te wachten op die zomer- en wintertijd? In de EU zijn de meningsverschillen groot. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik pleitte deze week wederom voor het afschaffen van de tijdsverandering.
Experts zijn het met haar eens. "De economische voordelen zijn veel kleiner dan gehoopt en er zijn risico’s die we kunnen vermijden. Het is niet nodig, laten we het niet doen”, vindt chronobioloog Domien Beersma van de Rijksuniversiteit Groningen.
Emeritus hoogleraar Ton Schoot Uiterkamp vervolgt: "De zomertijd is ingevoerd in 1977 om energie te besparen. Maar dat verhaal is inmiddels onderuit geschoffeld.” Airco’s en verwarming in de ochtend compenseren de besparing op lampen.
Volgens Essent wordt er in Nederland dankzij de zomertijd slechts 0,5 procent minder energie gebruikt. Anderzijds heeft het toerisme baat bij het ’uurtje langer avondlicht’. "Maar welke waarde hang je aan de gevolgen van de week waarin mensen slaperiger op hun werk komen”, geeft Schoot Uiterkamp aan.
Wat betreft de gezondheidsrisico’s is het verhaal duidelijker, vindt chronobioloog Marijke Gordijn van Chrono@Work. Een deel van de bevolking kampt met vermoeidheid, dalende productiviteit en rijdt vermoedelijk ook slechter. In België zou het aantal zwaargewonde of overleden voetgangers na de ingang van de wintertijd zelfs met 63 procent stijgen. Onderzoek wijst ook op extra hartinfarcten na de tijdsverandering.
Bron(nen): Telegraaf