Dopingbestrijders: schors alle Russen voor Rio

Sport
door anp
zaterdag, 16 juli 2016 om 23:43
dopingbestrijders schors alle russen voor rio1468706194
Diverse antidopingorganisaties pleiten ervoor om alle Russische sporters te schorsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dopingbestrijders uit onder meer de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Japan en Nieuw-Zeeland hebben samen met atletenorganisaties een brief met die strekking opgesteld, meldde persbureau Reuters zaterdag.
Ze willen die brief volgende week sturen aan het Internationaal Olympisch Comité, zodra de Canadese jurist Richard McLaren zijn onderzoeksrapport naar een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland heeft gepresenteerd. McLaren komt maandag met zijn bevindingen naar buiten.
De Canadees richtte zich specifiek op de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji, waar tientallen Russische atleten doping zouden hebben gebruikt. Hun positieve testen werden met een ingenieus systeem verdoezeld in een 'schaduwlab', dat via een geheim gat in de muur kon worden bereikt. In dat lab werden besmette urinemonsters door leden van de geheime dienst vervangen door 'schone' exemplaren, die maanden eerder waren afgenomen. Het zou onder anderen vijftien medaillewinnaars in Sotsji betreffen. De opgestapte directeur van het Russische dopinglaboratorium onthulde dat een paar maanden geleden.
Als het rapport van McLaren aantoont dat sprake is van een door de staat gesteund dopingsysteem, willen heel wat vooraanstaande landen dat alle Russische sporters worden geweerd in Rio. De Russische atletiekbond is al geschorst, al wordt voor sommige atleten een uitzondering gemaakt.