Wielerwereld aan Froome: hoe kan dit?

Sport
zaterdag, 26 mei 2018 om 6:06
11031734
Thijs Zonneveld: "Het probleem van Froome is dat hij driekwart jaar geleden een te hoge salbutamolwaarde in zijn pis heeft ingeleverd. Dat hij en zijn ploeg medische attesten hebben gebruikt die niet toegekend hadden mogen worden. Dat er bij zijn ploeg testosteronpleisters zijn afgeleverd. Dat hij en zijn ploeg over de kleinste details liegen, rookgordijnen ophangen, kritische journalisten weren en zo transparant zijn als een stalen deur. En dat ze een spelletje spelen met de ballen van de hele wielerwereld door de salbutamolzaak zo lang mogelijk te traineren.Verder vind ik zijn transformatie in 2011 - binnen een week van zomaar een renner naar de beste ronderenner van zijn generatie - opvallend. Daar zou ik hem graag vragen over stellen, omdat ik er nog nooit een geloofwaardige verklaring voor heb gezien.Dus is het logisch dat er twijfels over hem zijn? Ja.'
De Franse wielrenner Lilian valt hem bij. Hij Calmejane heeft Chris Froome openlijk gevraagd wat de hele wielerwereld zich afvraagt: hoe kan het dat Froome ineens zo ontzettend goed was. Calmejane vraagt Froome om openheid van zijn en om transparanter om te springen met zijn technische en fysiologische gegevens. De kopman van Direct Energie deed dat na de verbluffende zege van Froome “Aan Froome die zich al sinds het begin van de winter als trainingsbeest profileert op Strava ... Zet je ‘Giro pomeridiano’ online voor meer transparantie”, schrijft Calmejane op Twitter.De Fransman, die vorig jaar een ritzege pakte in de Ronde van Frankrijk, wil dat Froome de details van zijn gewonnen rit van vandaag publiek maakt, zodat die vergeleken kunnen worden met die van zijn trainingen en mogelijke incoherenties opgespoord kunnen worden. “Opgelet, ik veroordeel zijn prestaties niet. Het is gewoon logisch dat je transparant bent over je gegevens wanneer de hele wereld twijfelt over je prestaties,” voegde Calmejane toe.
Froome kwam in opspraak toen hij bij een antidopingcontrole in de Vuelta van vorig jaar een abnormaal hoge salbutamol-waarde in zijn bloed had. Met goede juristen heeft hij een straf of zelfs maar een besluit weten vooruit te schuiven.
Bron(nen): HLN