Meisje genezen van leukemie dankzij hiv-virus

Emma Whitehead, een 7-jarig Amerikaans meisje is genezen van een agressieve, therapieresistente vorm van acute leukemie dankzij een experimentele behandeling met een gemuteerd hiv-virus. Het hiv-virus wordt ontdaan van de ziekmakende inhoud en er worden extra genen aan toegevoegd die de kankercellen detecteren en aanvallen. Normaal detecteert het immuunsysteem de tumorcellen niet. Dit is de eerste keer dat deze behandeling slaagt bij een kind. Dat maakten Amerikaanse oncologen van de Universiteit van Pennsylvania dit weekend bekend tijdens een internationaal congres over kanker. Vorig jaar presenteerden de oncologen al positieve resultaten met deze vorm van immuuntherapie bij 3 volwassen patiënten tijdens een symposium in Atlanta. In totaal zijn er 12 mensen onder behandeling. Bij 3 van de 12 werkte de behandeling niet, 1 daarvan was een kind. Omdat het virus zich blijft vermenigvuldigen ontstaat een levenslang medicijn tegen dit type kanker. Een nadeel van het genenpakket is echter dat het niet alleen kankercellen, maar ook goede cellen aanvalt. Daarom moeten levenslang andere medicijnen worden geslikt.

Bron(nen):   Elsevier  wptv.com    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Michiel Thalen

  Interessant, maar ook eng? Wat zijn de gevolgen op lange termijn? Wat gaan die medicijnen die zij haar hele leven slikt voor bijwerkingen hebben. Kan zij nog wel normaal kinderen krijgen?

  • Niegol

   nog altijd beter dan volgend jaar dood (de prognose bij de huidige standaard behandeling)
   Je vragen zijn natuurlijk zeer relevant, en dit is niet de uiteindelijke vorm die dit medicijn moet krijgen.
   Zie dit als een “proof of principle”, uitgevoerd om mensen wiens alternatief nog slechter was, maar waardoor bij goede resultaten (relatief gezien dan) dit product verder ontwikkeld kan worden tot iets waar de aspecten die je noemt beter in gedefinieerd worden.

   (in antwoord op Michiel Thalen)
  • André Somers

   Interessanter: is dit medicijn besmettelijk, net zoals het “normale” HIV? Dat zou namelijk een ethisch zeer interessante situatie opleveren: mag je derden bloodstellen aan een dergelijk gevaar?

   (in antwoord op Michiel Thalen)
   • RhodBerth

    Of aan een dergelijk ‘goed’ 😉
    Maar je stelt inderdaad een hele interessante vraag! Gaan medicijnen in de toekomst ‘besmettelijk’ worden? Bij een griepgolf geven we 100 mensen een vaccin, en dat verspreid zich dan automatisch…!

    Klinkt zowel spannend, mooi en eng tegelijk!

    (in antwoord op André Somers)

Reacties niet toegestaan