1/3 van de vrouwen heeft een dip na de seks

Wetenschap
door Chantal Caesdonderdag, 31 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Onderzoek van de Technische Universiteit van Queensland onder meer dan 200 jonge vrouwen toont aan dat 33% van hen wel eens last had gehad van 'post-coïtale dysforie', d.w.z. van negatieve gevoelens na een bevredigend seksueel contact. Voor 33% was dit wel eens het geval, maar voor 10% was dit vaak tot bijna altijd zo.
Normaal gesproken voelt men zich na een vrijpartij juist beter, meer ontspannen, zowel psychisch als lichamelijk. Maar vrouwen met een postcoïtale dysforie voelen melancholie, de neiging om te gaan huilen, angst, prikkelbaarheid of een gevoel van onrust. De vrouwen kunnen ook niet aangeven waar deze gevoelens vandaan komen. 'Het is niet zo dat ik niet van mijn partner hou of hij niet van mij', zegt 1 van hen.
Over het algemeen wordt gedacht dat vrouwen met een verleden van misbruik meer moeite hebben met seks en seks proberen te vermijden, maar er werd - in dit onderzoek - slechts een zwak verband gevonden met de postcoïtale dysforie. Hetzelfde geldt voor stress. Daarom denken de onderzoekers dat het gaat om een biologische aanleg voor het verschijnsel.