Toch wetenschappelijke verklaring voor bijna-doodervaring

In de hersenen van ratten is in de 30 seconden na een hartstilstand extreme hersenactiviteit te zien. Dit zou de verklaring kunnen zijn voor een bijna-doodervaring (BDE) bij mensen.
Als het hart stopt met kloppen en er geen bloed meer naar de hersenen stroomt is er toch hersenactiviteit te zien bij ratten. De hersenactiviteit komt zelfs overeen met die van een zeer waakzaam brein. Ook zijn dezelfde hersengolven zichtbaar, die karakteristiek zijn voor bewustzijn. Eerder al waren er duidelijke aanwijzingen dat er wel degelijk hersenactiviteit is na een hartstilstand. Dat die activiteit zo sterk is en zo lang aanhoudt is verrassend.
De onderzoekers constateren hersenactiviteit die sterker is dan bij levende ratten. Ook zijn er signalen dat de visuele cortex grote activiteit vertoont net na de dood. Dit zou het grote witte licht kunnen verklaren dat mensen met een BDE vaak zien.
De uitkomsten van het onderzoek suggereren dat de hersenen in staat zijn tot goed georganiseerde activiteit in het eerste stadium na de klinische dood. Het lijkt erop dat een reductie van zuurstof of zuurstof en glucose samen hersenactiviteit veroorzaakt, die zorgt voor de bewuste verwerking van informatie.
In hoeverre dit bewustzijn vergelijkbaar is met het bewustzijn zoals wij dat kennen is onduidelijk. In de Volkskrant zegt Tineke van Rijn, arts en neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit hier het volgende over: 'De hersenactiviteit is er. En deze activiteit is er ook bij een brein dat cognitief actief is. Maar geldt het ook omgekeerd, en ben je dus cognitief actief als je deze hersenactiviteit hebt? Ik zou dat niet durven te zeggen.'
Van de mensen die een hartstilstand overleven rapporteert zo'n 20% een BDE. Cardioloog Pim van Lommel (van het boek Eindeloos Bewustzijn) heeft daar jarenlang onderzoek naar gedaan en beweerde altijd dat er na een hartstilstand vrijwel direct geen hersenactiviteit meer was. Dat maakte de hemelse ervaringen van wit licht, tunnels en uittredingen zo bijzonder. Het nieuwe onderzoek lijkt korte metten te maken met deze bewering.

Bron(nen):   BBC  De Volkskrant  Universiteit van Michigan  

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Ojee.. weer een stukje hiernamaals ontrafeld. Hoe gaan de gelovigen onder ons hier mee om?

  • Peter Rokers

   Volgens sommige gelovigen bestaat er geen hierNAmaals.
   Wat is er voor dan ? 😉

   (in antwoord op catchit64)
  • OptimusPrime

   Het gaat niet alleen om het witte licht. Als je de verhalen leest dan is het zelfs zo indrukwekkend dat je bijvoorbeeld je lot verandert. Tijdreizen is iets spiritueels. Je gaat naar andere werelden. Je reist met je gedachten. Je ziet wat je mensen hebt aangedaan en dan vanuit hun perspectief. Je ziet je eigen toekomstvisioenen. En je komt achter dat het draait om Liefde. Sommige mensen hebben als ze terugkomen psychische krachten. En dat allemaal is terug te vinden in oude heilige geschriften over de hele wereld.

   En als je de wijsheden leest die mystici hebben achtergelaten dan kom je nu achter dat zij inderdaad meer wisten toen dan wat wij nu weten. Over de grote vragen van het leven/ universum etc.

   (in antwoord op catchit64)
 2. Captain Caveman

  Hoeveel van die beesten hebben ze hiervoor doodgemaakt?

  • Peter Rokers

   Dat wil je niet weten. 😉
   Die hadden dus een doodgaan ervaring.
   Dat is dus op het moment dat de ziel de hersenen verlaat.
   Daarna dooft het licht en de elektriciteit in iemands hoofd.

   Volgens mij zijn we allemaal bijna dood.

   (in antwoord op Captain Caveman)
 3. Barry Bafman

  NTR Academie heeft hier onlangs een uitzending aan besteed, zeker de moeite waard om eens op te zoeken op uitzending gewist.

 4. Barry Bafman

  NTR Academie heeft hier onlangs een uitzending aan besteed, zeker de moeite waard om eens op te zoeken op uitzending gewist.

 5. Dick Noordzij

  Hiernamaals betekent eigenlijk letterlijk hierna nog een keer, dus reïncarnatie 😀

Reacties niet toegestaan