Russen wordt geadviseerd geen alcohol te drinken in weken voor en na vaccinatie

De Russen zijn woedend, omdat gezondheidsautoriteiten adviseren om in de weken voor en nadat ze het coronavaccin krijgen geen alcohol te drinken. Dat meldt Reuters.

Hoofd van de Russische gezondheidswaakhond, Anna Popova zei dinsdag op de nationale radio dat Russen vanaf twee weken voor hun eerste shot tot zes weken erna nuchter moeten blijven om een zo sterk mogelijke immuunreactie op te wekken.

Russen reageerden boos op het advies, maar ook andere experts vinden het overdreven. Alexander Gintsburg, ontwikkelaar van het Sputnik-vaccin zei op Twitter dat 'een glas champagne geen kwaad kan'. Wel adviseerde hij om drie dagen voor en na iedere injectie, er zijn er twee nodig, van de drank af te blijven.

Maar William Moss, directeur van het International Vaccine Access Centre van Johns Hopkins University, zegt dat ook voor dat advies geen bewijs is, maar benadrukt wel dat een enkel glas niet zoveel uitmaakt, grotere hoeveelheden mogelijk wel. Er zijn namelijk studies die wel degelijk aantonen dat alcoholgebruik slecht is voor het immuunsysteem.

Bron(nen):   Science Alert