Quantumcomputers op komst

Google is de grootste en snelste zoekmachine op het internet, maar gebruikt nog altijd relatief oude technieken. Nu heeft het bedrijf bekend gemaakt dat het intensief onderzoek doet naar de mogelijkheden die quantumcomputers kunnen bieden. 
Momenteel werkt Google aan een chip die auto’s kan herkennen op foto’s. Op dit moment zoekt Google alleen in afbeeldingen die het woord auto ergens hebben staan. De nieuwe techniek scant de afbeelding en kan daadwerkelijk een auto herkennen. Dit zou het zoeken op internet vele malen sneller maken. 
Google wil hiervoor gebruik maken van de zogenaamde Q-bit. Een Q-bit maakt gebruik van geheimzinnige verschijnselen in de quantumwereld, de wereld van de allerkleinste deeltjes, zoals objecten die op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn. 
Een gewone computerbit kan waarde 0 of 1 hebben, waardoor de mogelijkheden beperkt zijn. Een Q-bit kan beide waarden tegelijk hebben. Er is nog wel enige discussie over de vraag of de nieuwe technieken van Google werkelijk quantumtechnieken zijn, maar de meeste wetenschappers weten nog niet precies hoe een quantumcomputer eigenlijk zou moeten werken. 
Spannend nog dus, maar de quantumcomputers hebben zeker de toekomst, aldus Google.

Bron(nen):   NewScientist