Van Games leer je beter kijken

Gaming heeft geen positief imago. Nerds met een gameverslaving worden vaak depressief, denkt men. Gewelddadige games zouden agressief gedrag stimuleren. Professor Daphne Bavelier van de University of Rochester onderzocht of gamers anders omgaan met de bijna overweldigende hoeveelheid visuele prikkels die we dagelijks moeten verwerken. Daaruit blijkt dat snelle actiespelletjes zorgen voor een betere visuele aandacht. Deze leggen namelijk de nadruk op snelle reflexen bij visuele informatie en vereisen een verdeelde aandacht. Dankzij games word dus je flexibeler en exacter in het controleren van je aandacht.

Gamers kunnen zich beter focussen op relevante visuele prikkels, terwijl ze onbelangrijke informatie onderdrukken. Net zoals autobestuurders zich focussen op de weg, andere auto's en potentiële obstakels, terwijl ze andere informatie negeren, eisen actiegames op het gebied van aandacht veel van de spelers. Je moet namelijk mikken en schieten in het midden van het scherm, terwijl je constant speurt naar andere vijanden en snel bewegende objecten. Zo kan gaming in (de voorbereiding op) bepaalde beroepen een positieve rol spelen, bv. bij luchtverkeersleiders of gevechtspiloten.

Dat er een oorzakelijk verband is tussen meer gamen en een betere visuele aandacht blijkt uit het feit dat de aandacht van niet-gamers verbetert als je ze meer laat gamen.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  PsychCentral