Antivaxers hebben vaak een rotjeugd gehad

Je vraagt je af hoe het kan dat zoveel mensen bereid zijn ziek te worden of hun kind heel ziek te laten worden vanwege een denkfout.

Een nieuwe studie suggereert dat het antwoord veel dieper ligt dan mensen denken. Onderzoekers van de Duke University zeggen dat de felle oppositie tegen vaccinaties en het coronabeleid zijn oorsprong kan vinden in de kindertijd. Opgroeien in een sfeer van wantrouwen leidt tot verzet tegen het gezag later in het leven.

Onderzoekers gebruikten gegevens van de Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study dat bijna 1.000 mensen heeft gevolgd die tussen 1972 en 1973 zijn geboren in een stad in Nieuw-Zeeland. Onderzoekers meten al sinds de kindertijd de sociale, psychologische en gezondheidsfactoren van elke persoon - waardoor wetenschappers inzicht krijgen in hoe iemands jeugd de volwassenheid beïnvloedt.

De wetenschappers keken of mensen die nu tegen vaccinaties zijn een gemeenschappelijk kenmerk in hun jeugd hadden.

Dat blijkt zo te zijn. De wappie van nu had meer negatieve ervaringen in zijn/haar kindertijd dan anderen. Het gaat om misbruik, verwaarlozing, bedreigingen of armoede."Dat suggereert dat ze van jongs af aan hebben geleerd 'de volwassenen niet te vertrouwen'", zegt hoofdauteur Terrie Moffitt. 'Dat hebben ze in hun kindertijd geleerd, van hun ervaringen thuis. En dat soort leren op die leeftijd laat een erfenis van wantrouwen achter. Het zit zo diepgeworteld dat het automatisch extreme emoties oproept.”

Bron(nen):   Study Finds