Epidemie: Wii-blessures

Wetenschap
donderdag, 19 februari 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er zijn al namen voor de klachten, zoals 'Wi-itis', de Wii-elleboog' en het poetische 'Wii-knie' Het zijn allemaal aandoeningen die ontstaan dankzij veelvuldig gebruik van de Wii-sport of Wiifit.
De Wii is een bijzonder computerspel: je moet met je lichaam de bewegingen maken alsof je echt een sport of spel beoefent. Zo sla je bij Wii-tennis echt alsof je een racket in handen hebt. Het is een rage, ook in Nederland en zeker niet alleen onder kinderen.
De Wiifit, de jongste toevoeging van Ninento en helemaal toegesneden op oefenen en afvallen, is op dit moment in Nederland amper te krijgen: het aanbod houdt de vraag niet bij. Maar de keerzijde van die populariteit is dat dokters in de VS en Europa een groeiende groep patiënten met Wii-blessures zien binnenkomen."We zien patiënten waarbij bestaande spierontstekingen weer opspelen en we zien rugklachten ontstaan," zegt doktor Howell uit Florida. Ook in Engeland komen mensen met Wiiklachten op het spreekuur. Vaak gaan ongetrainde mensen veel te lang de spelletjes spelen en zo allemaal spiergroepen overbelasten, die jarenlang niets te doen hebben gehad. "Niet eerst langzaam opbouwen en besluiten met een cooling down, maar uren er tegenaan en dat gaat dan mis," zegt een arts in de Boston Herald.
De kwestie heeft zulke vormen aangenomen dat er ook een website is waar patiënten met klachten terecht kunnen.www. wiihaveaproblem.com