'Gen dat kans op coronasterfte verdubbelt, komt meer voor bij Zuid-Aziaten'

Wetenschap
door Jeannette Krasvrijdag, 05 november 2021 om 12:44
welingelichtekringen header 1
Wetenschappers van de universiteit van Oxford hebben een gen ontdekt dat de kans op overlijden aan Covid-19 verdubbelt.
Volgens de onderzoekers komt het gen voor bij 60 procent van de mensen met een Zuid-Aziatische achtergrond en 15 procent van de Europeanen, maar slechts bij 2 procent van de mensen van Afrikaanse afkomst en 1,8 procent van de Oost-Aziatische mensen. De studie die in vakblad Nature verscheen, verklaart deels waarom het coronavirus bij sommige groepen meer schade aanricht.
Onderzoeksleider professor James Davies zegt dat de ontdekking dat het gen niet bij alle bevolkingsgroepen even veel voorkomt erg belangrijk is, maar dat het nog steeds een mix van factoren is die iemands individuele risico bepaalt. "Onze genen kunnen we niet veranderen, maar onze resultaten tonen aan dat mensen met het hoog risico-gen nog meer voordeel hebben van vaccinatie dan anderen," aldus Davies bij de BBC.
De risicovolle variant van het LZTFL1-gen heeft impact op hoe de longen reageren op het coronavirus, maar heeft geen effect op het immuunsysteem. "Dit betekent dat mensen met een verhoogd risico wel door het vaccin worden beschermd," aldus de onderzoekers.
Bron(nen): BBC News