Helderziendheid wetenschappelijk aangetoond

Wetenschap
vrijdag, 19 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Soms heb je een voorgevoel en blijkt dat later nog te kloppen ook, maar fenomenen als telepathie en helderziendheid worden door de meeste wetenschappers niet serieus genomen. Nu is er echter een hooggeleerde, Daryl Bem van de Cornell University in New York, die door middel van een aantal eenvoudige, maar goed opgezette experimenten aantoonde dat helderziendheid bestaat. De resultaten van zijn onderzoek worden ook gepubliceerd in een erkend wetenschappelijk tijdschrift, het Journal of Personality and Social Psychology.
Bem onderzocht de invloed van een toekomstige gebeurtenis op de huidige gedachten en emoties. In een van de experimenten kregen studenten een lijst met woorden te zien die ze moesten onthouden. Nadien werd hen gevraagd zoveel mogelijk van die woorden op te sommen. Tot slot werd hen gevraagd een vooraf willekeurig samengestelde lijst uit diezelfde woorden te typen. Vreemd genoeg bleken de woorden die ze zich herinnerden overeen te komen met het lijstje dat ze moesten typen.
In een andere proef kregen de studenten twee gordijnen te zien. Achter een van de gordijnen zat een erotische afbeelding, aan de proefpersonen om te raden waar. Meer dan men op grond van toeval kan verwachten, kozen de studenten het juiste gordijn. De positie van de afbeelding werd willekeurig door de computer gekozen, zodat de houding van de onderzoeker geen invloed had.
In totaal voerde Bem 9 experimenten uit met meer dan 1000 proefpersonen. Acht van die proeven wezen op paranormale eigenschappen. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben de bevindingen van Bem aan een strengere statistische analyse onderworpen. Zij concluderen in een paper dat experimenteel psychologen de aard van hun experimenten en analyses moeten bijstellen om tot harde coclusies te komen, maar dat geldt dus voor heel veel experimenten.
Bron(nen): New Scientist