Het is nu echt mogelijk om protheses te sturen met gedachten

Wetenschap
vrijdag, 22 mei 2015 om 9:17
welingelichtekringen header 1
Mensen die een arm of been zijn verloren, kunnen binnenkort hun prothese met hun eigen gedachten besturen. Het IJslandse technologiebedrijf Össur heeft een systeem ontwikkeld om hersenimpulsen in fysieke commando's om te zetten.
Het bedrijf plaatst daarvoor een sensor in het spierweefsel dat na de amputatie is overgebleven. Deze sensor geeft commando's door aan een ontvanger in de prothese. Omdat de hersenen gewend zijn om een signaal door te geven aan de spieren, kan de patiënt nagenoeg onbewust met de prothese bewegen.
Volgens hoofdonderzoeker Thorvaldur Ingvarsson is de uiteindelijke bedoeling om de volledige functie van de verloren ledematen te herstellen. De volgende stap zal dan ook zijn om de protheses een gevoelsfunctie te geven. Ingvarsson hoopt het systeem over drie tot vijf jaar op de commerciële markt te kunnen brengen.
Gummi Olafsson, een van de proefpersonen, was enthousiast. Hij zei dat het hem 10 minuten kostte om de controle over zijn kunstvoet te krijgen. Daarna kon hij zo opstaan en weglopen. Wat hij bovendien goed vindt is dat de sensor een beroep doet op de overgebleven spieren, zodat die actief blijven.
Bron(nen): Express.be