Is mijn buurman een moordlustige psychopaat?

Wetenschap
maandag, 17 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een computer kan door middel van een tekstanalyse achterhalen of iemand een gevaarlijke psychopaat is. Moordenaars van dit type hebben een specifieke woordkeuze, waar ze zich niet bewust van zijn.
Onderzoekers van de universiteit van British Columbia analyseerden het woordgebruik van 14 psychopaten die veroordeeld waren voor moord en vergeleken dat met 38 niet-psychopate moordenaars. Ze werden allemaal gevraagd om hun misdaad in detail te beschrijven. Dat verhaal werd opgenomen, uitgetypt en geanalyseerd door een computer.
Psychopaten zeggen vaker 'omdat', 'aangezien', ... wat er op neerkomt dat de misdaad moest plaatsvinden om hun doel te bereiken. Ze gebruikten 2 keer zoveel woorden die te maken hadden met fysieke behoeften, zoals voedsel, seks of geld, terwijl de andere moordenaars meer praatten over sociale behoeften, waaronder familie, religie en spiritualiteit.
Psychopaten gebruikten vaker de verleden tijd, wat overeenkomt met de afstand en onthechting die ze ervaren ten opzichte van hun misdaden. Ook spraken ze minder vloeiend en gebruikten ze meer 'mmmms' en 'euhhs'. Waarom is nog niet duidelijk, maar de onderzoekers denken dat de psychopaat harder zijn best doet om een ​​positieve indruk te maken en meer tijd en energie nodig heeft om met een goed verhaal te komen.
Verschillen in taalgebruik werden al eerder vastgesteld bij psychopaten, maar voor het eerst kan een computer dat herkennen.
Bron(nen): EurekAlert