Japanse ruimterobots tonen eerste beelden van asteroïde

Wetenschap
maandag, 24 september 2018 om 16:54
welingelichtekringen header 1
De Japanse ruimteorganisatie JAXA heeft geschiedenis geschreven. Het is de Japanners gelukt om twee ruimterovers op een asteroïde te laten landen.
De twee kleine ruimterobotjes van slechts 18 centimeter groot zijn maar liefst 3,5 jaar onderweg geweest naar Ryugu, zoals de rots heet. Vrijdag zijn ze los gelaten uit ruimtevaartuig Hayabusa-2.
Het gebrek aan zwaartekracht maakt dat de robotjes rond kunnen springen op het gesteente. Ze doen er onderzoek naar de temperaturen en de samenstelling van de asteroïde.
De landing op Ryugu is bijzonder. Het is namelijk de eerste keer dat ruimterovers landen op een asteroïde. Eerder is het Europese ruimtevaartorganisatie ESA al wel gelukt om op een ijzige komeet neer te komen. Asteroïden zijn overgebleven stukken steen die dateren van de formatie van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden.
Ryugu is dan ook nog een hele oude asteroïde. Het doel van de missie is om ruimtestof, water en organisch materiaal, te verzamelen om zo meer te weten te komen over het ontstaan en de ontwikkeling van onze planeet.
Maar zover is het nog lang niet. Wel plaatste JAXA vol trots de eerste foto's online:
Bron(nen): BBC