Koffie en thee verkleinen mogelijk kans op beroerte en dementie

Wetenschap
door Jeannette Kraswoensdag, 17 november 2021 om 12:40
welingelichtekringen header 1
Dat dagelijks kopje koffie (of vier) is allang niet meer iets om je schuldig over te voelen. Steeds meer studies tonen de gezondheidsvoordelen aan. Nu is er een onderzoek dat laat zien dat koffie- en theedrinkers minder vaak dementie of een beroerte krijgen.
De studie analyseerde data uit de Britse Biobank van 360.000 deelnemers tussen de 50 en 74 jaar voor een periode van 10 tot 14 jaar. Degenen die twee of drie koppen koffie en twee of drie koppen thee per dag dronken, hadden het meeste voordeel: Het aantal mensen dat dementie kreeg, lag 28 procent lager, terwijl beroertes 32 procent minder vaak voorkwamen.
De onderzoekers van de Chinese Tianjin Medical University benadrukken dat causaliteit niet is aangetoond. "We kunnen niet zeggen: meer koffie en thee drinken is goed voor het brein. Wat we alleen kunnen zeggen, is dat in deze studie mensen, die rapporteren gematigde hoeveelheden koffie en thee te drinken, minder vaak een beroerte of dementie kregen in de tien jaar daarna," aldus de Amerikaanse dr. Lee H. Schwamm, niet betrokken bij het onderzoek, in een e-mail aan CNN.
GezondToch zijn er al jaren signalen dat gematigd koffie drinken gezondheidsvoordelen oplevert. Zo is er een andere studie die dit jaar verscheen, eveneens gebaseerd op data uit de UK Biobank, die een koffieconsumptie van 0,5 tot 3 koppen per dag in verband bracht met een verminderd sterfterisico door hartziekten, beroertes en andere doodsoorzaken, vergeleken met niet-koffiedrinkers.
Maar het kan natuurlijk zijn dat mensen met een kwetsbare gezondheid koffie laten staan en dus eerder sterven maar niet doordat ze geen koffie nemen. Hetzelfde effect zie je bij alcohol: wie weinig alcohol drinkt leeft langer dan wie helemaal niet drinkt, maar dat komt doordat niet-drinkers een kwetsbare gezondheid hebben of ooit alcoholist waren.
Bron(nen): CNN