Liegen mensen echt zo vaak? Het valt mee

Wetenschap
woensdag, 30 november 2022 om 9:22
anp 16799281
Een leugentje om bestwil of een compleet kletsverhaal, met het grootste gemak lukt het de meeste mensen om niet eerlijk te zijn. Maar hoe vaak gebeurt dat nou echt?
Voor een nieuw onderzoek moesten 632 Amerikaanse studenten drie maanden lang iedere dag opschrijven hoeveel leugens ze hadden verteld. En wat bleek: gemiddeld logen de studenten twee keer per dag. Slechts twee deelnemers zeiden in drie maanden tijd geen enkele leugen te hebben verkondigd.
Het goede nieuws: de meeste mensen liegen weinig. Bijna driekwart van de deelnemers hield het bij 0 tot 2 keer per dag. Iets minder dan 20 procent loog drie tot vijf keer per dag en slechts een kleine 6 procent loog meer dan dat.
En de onderzoekers ontdekten nog meer positieve dingen. Zo komt liegen niet vaak voor als je het vergelijkt met eerlijke communicatie. De meeste mensen zijn eerlijk en de meeste leugens worden verteld door slechts een klein groepje. Of mensen liegen hangt verder vooral af van de situatie en valt vermoedelijk in de categorie 'leugentjes om bestwil'.