Mensen met veel moedervlekken blijven langer jong

Wetenschap
dinsdag, 23 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Schoonheidsvlekjes worden gevormd door sneldelende cellen die plekken van donker pigment produceren. De gemiddelde persoon heeft in totaal 30 tot 40 kleine vlekjes over zijn lichaam, maar sommigen hebben er wel 600.
Wie veel moedervlekken heeft, is genetisch beter beschermd tegen veroudering. Het gevolg is een egale en rimpelloze huid die je er 7 jaar jonger doet uitzien dan je in werkelijkheid bent. Dat blijkt uit een onderzoek aan het King's College in Londen waar 1200 een- en twee-eiige tweelingen aan deelnamen. Ook bleek dat mensen met meer dan 100 moedervlekken sterkere botten hebben, en minder kans lopen op botontkalking dan mensen met minder dan 25 moedervlekken.
Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk. Mensen met veel vlekjes vertonen verschillen in de strengen van het DNA dat hun genetische code draagt. De uiteinden van deze strengen worden telomeren genoemd en bevatten informatie over het aantal keer dat een cel zich nog zal kunnen delen. Hoe langer de telomeren zijn, hoe langer de celdeling zal doorgaan. En mensen met veel moedervlekken hebben langere telomeren.
Door de snelle celdeling is het wel zo dat mensen met veel moedervlekjes meer kans hebben op kanker: huidkanker, maar ook andere vormen, zoals borst- en darmkanker.