Mini-spin zwemt door je aderen en herstelt ze

Wetenschap
door Chantal Caesdonderdag, 08 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Onderzoekers van de Pennsylvania State University hebben microspinnen gecreëerd op basis van bolletjes van minder dan een micrometer breed. Elk bolletje bestaat uit 2 helften: de ene helft is van goud en de ander van silica. De spinachtige micromachine zal in de toekomst door je bloed kunnen zwemmen om beschadigd weefsel te herstellen en geneesmiddelen af te leveren.
Om de bolletjes te veranderen in een motor zodat de spin zich voortbeweegt, hebben de onderzoekers een Grubbs katalysator - een molecuul dat lange ketens van kleinere moleculen bouwt - aan de silica kant bevestigd. Als de bolletjes dan in een oplosmiddel met de chemische stof norborneen gedoopt wordt, draait de katalysator een polymeer uit moleculen van die stof. Uiteindelijk zullen er altijd meer niet-gepolymeriseerde norborneen moleculen aan de gouden kant te vinden zijn, omdat vloeistoffen zich altijd verplaatsen van een gebied met veel deeltjes naar een gebied met minder deeltjes. Het oplosmiddel verplaatst zich in de richting van de gouden kant van de bol, waardoor de hele bol in beweging komt.
Tot nu toe zwommen de 'spinnetjes' alleen in een aquarium, maar de onderzoekers hopen dat ze zich binnenkort ook door het menselijk kunnen lopen op basis van een chemische stof, zoals glucose. Ze zouden dan beschadigd weefsel in de aderen kunnen opsporen en herstellen. In combinatie met andere micromachines en enzymen zouden ze tumoren en dichtgeslibde aderen kunnen te lijf gaan en het immuunsysteem kunnen helpen om infecties tegen te gaan.
microspider
Bron(nen): New Scientist