Wat linkshandigen doen in bed

Wetenschap
woensdag, 26 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Mensen met een ernstige slaapstoornis zijn relatief vaak linkshandig. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. In Ohio was het artsen opgevallen dat in een patiëntenbestand van 100 mensen die lijden aan de slaapstoornis 'Periodic Limb Movement Disorder' (PLMD), een periodieke beweging van vooral benen en voeten tijdens de slaap, wat meer linkshandigen waren (16% in plaats van 10% zoals in de algemene bevolking). En maar liefst 94% van de linkshandigen had de bilaterale versie, d.w.z. dat ze met 2 benen tegelijk schoppen. Bij rechtshandigen was dat maar bij 69% het geval.
PLMD is slechts 1 van vele slaapstoornissen en niet de meest ondraaglijke (behalve voor je partner dan). Ongeveer 4% van de volwassenen heeft er last van, maar onderzoekers hebben het er maar druk mee: PLMD is al in verband gebracht met Parkinson, narcolepsie, nachtdiensten, snurken, koffieconsumptie, stress, slaapmiddelen, vrouw-zijn, spierziekten, hartziekten, slaapapneu, kataplexie (acute spierverslapping), fysieke inspanning voor het slapen gaan en psychiatrische aandoeningen. En nu dus met linkshandigheid.
Tsja, wie zoekt die vindt! Het American College of Chest Physicians (ACCP) maakte het nog bonter en publiceerde het bericht dat linkshandigen meer slaapstoornissen hebben. Alweer een gevalletje van 'Bad Science'?
Bron(nen): De Pers