Wereldrecord pi uitrekenen gebroken

Wetenschap
vrijdag, 08 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Franse computerprogrammeur Fabrice Bellard heeft een nieuw wereldrecord in handen. Hij heeft het magische getal pi uitgerekend tot maar liefst 2700 miljard cijfers achter de komma. Pi is het getal dat de verhouding weergeeft tussen de omtrek van een cirkel en zijn diameter. Normaliter volstaat het om pi weer te geven als 3,14. Maar als je probeert de exacte waarde van pi vast te stellen, kom je erachter dat er steeds meer cijfers achter de komma bijkomen.
Het opmerkelijke van de prestatie van Bellard is dat hij dit heeft volbracht op een doodgewone laptop van om en nabij de drieduizend euro. De vorige keer dat iemand dit wereldrecord brak, was afgelopen zomer. Toen benaderde de Japanse wiskundige Daisuke Takahashi pi tot op 2577 miljard cijfers achter de komma, maar dat deed hij op een miljoenen kostende supercomputer die ongeveer tweeduizend maal sneller was dan de machine van Bellard.
Bellard deed 131 dagen over zijn berekening en het eruit voortvloeiende getal nam duizend gigabyte geheugenruimte in beslag op zijn harde schijf. Het zou tien dagen duren om het te downloaden en 49000 jaar om het hardop voor te lezen.
Bron(nen): The Independent